Januari…

Januari…

Eigenlijk weet iedereen het wel. We geven te veel geld uit. December is een dure maand, en we willen van alles en we moeten van alles. Niet alleen om cadeautjes te geven aan anderen, nee, ook voor onszelf. We slaan een beetje door in december.
En dan is daar de ontnuchtering in januari. De eerste week zijn we nog verdoofd, en leven we op de restjes van het oude jaar. Taaie oliebollen, en champagne waar allang geen bubbels meer in zit. We worden bruut wakker, en schudden de goede voornemens al vrij snel af. Hardlopen? Laat me niet lachen! Ik moet weer aan het werk, dus ik leg mijn kleren vast klaar. Ik heb niks om aan te trekken, oei, even gauw een hippe spijkerbroek halen.

Zodra januari vordert, schrikken we ons kapot. Het eigen risico is opgesoupeerd, sterker nog, op de 1e januari wordt er bijna 400 euro afgeschreven omdat er in november zo nodig een paar avonduurtjes gespendeerd werden in het ziekenhuis.
En ja, de verdoving is uitgewerkt. We gaan weer aan het werk. Post is blijven liggen, kerstpakketten achtergebleven en het elleboog-gebruik neemt toe om de meest gunstige zomerweken vrij te kunnen krijgen. Wie heeft het voor het zeggen? Wie had er vorig jaar pech? In goed overleg is er veel te bereiken. En dat komt meestal wel goed.
En uiteindelijk is daar dan de laatste week van januari. Het salaris is op, want dat hadden we al ontvangen voor de kerst, en er zaten dus te veel weken in de maand; in een restaurant schraapt een jong stel de laatste cadeaubonnen en euro’s bij elkaar om de ober te kunnen betalen. Blijf dan lekker thuis joh! Je kunt niet uit eten als er geen geld is. Makkelijk zat. Die tijd komt wel weer.

Mensen zijn chagrijnig en de winkelstraten zijn leeg. Het daglicht moeten we nog steeds zoeken zonder zonnebril, en het fietslampje speelt een prominente rol in het stadsbeeld. Ja, net voor de salarisstrook is daar dan de meest depressieve dag van het jaar volgens de media. Ha! Is dat niet gewoon iets dat zich vast zet in ons hoofd? Kunnen we er met z’n allen niet voor zorgen dat we januari gaan omdenken? Dat we kiezen voor licht in plaats van donker? Dat we op zoek gaan naar blijdschap in plaats van droefenis? Als het buiten donker is, is het niet echt donker; er is gewoon even een tijdelijk gebrek aan licht, maar dat wil nog niet zeggen dat alles zwaar weegt en ondraaglijk is. Nee, januari is een prima maand. We doen weer normaal, en het zoenen en liefkozen mag weer wat minder!

Een gedachte over “Januari…

Voeg uw reactie toe

  1. Ik word zo blij van jouw verhalen!! Je weet op briljante wijze te verwoorden wat iedereen eigenlijk denkt maar waarvoor niemand de ballen heeft om het echt te zeggen. Tof gedaan mam. Ik ben trots op je!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: