Religie-trilogie deel 1

In mijn boekenkast staan vele, vele boeken over religie, en wel in de breedste zin van het woord. Van spiritualiteit van boven tot onder, van binnen de grenzen tot ver daarbuiten.

Ik wil er wel iets over zeggen, eigenlijk. Alleen past het allemaal niet in één blog. Dus dit komt in delen dit keer. Bovendien is deel 1 het meest saai: ik hou het dan even lekker kort.

De religieuze dan wel geestelijke stromingen kennen we in vele soorten en maten: de opsomming is oneindig. Het Christendom, met haar afsplitsingen als Katholicisme en Protestantisme; de Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme, en uiteindelijk de toevoegingen in de twintigste eeuw van onder andere sociale stromingen als het Humanisme, Fascisme en Marxisme (bron: ‘Antropologische verkenningen’ door dr. A.P. van der Made). Het begrip Atheïsme zou ik trouwens bijna vergeten.

In alle stromingen zie je afsplitsingen. Zo kennen we in het Protestantisme onder andere de Hervormde Kerk, de Christelijk Gereformeerde en Gereformeerde, en de Vrijgemaakt Vrijzinnigen. En niet te vergeten de Pinkstergemeente. Enigszins sektarisch, als je het mij vraagt. Ongetwijfeld vergeet ik er een heleboel.

Wel wil ik de Amish nog even noemen: zij zien hun kerk als Gods ware kerk op aarde, en dat is nogal een uitspraak (bron: ‘Amish’ door Ton Vingerhoets) . Toch heb ik in de achterliggende jaren gemerkt dat er ook in Nederland mensen zijn die denken dat hun kerk, of hun geloof, het enige waarachtige is. Zelfs al zou ik gelovig zijn, dan vind ik het redelijk bizar om zo te denken. De hemel is groot zat, als hij bestaat. Wie denken we wel niet dat we zijn om te menen dat wij wel ‘gered’ zouden worden en de rest van de wereld niet? Opportunistisch en ronduit arrogant. En zo is het juist niet bedoeld vanuit de liefdevolle gedachte. Want dat is waar het hele geloof op gebaseerd is. Toch? Of… waren de oorlogen dan allemaal voor niets? Om uit te vogelen wie er in de hemel komt? Er staat ergens in de bijbel: het is makkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen, dan voor een Christen om in de hemel te komen. Mooie uitspraak vind ik dat.

Ik voel me persoonlijk aangetrokken tot het Hindoeïsme: ze geloven in reïncarnatie, en daar voel ik een zekere sympathie voor. Maar ook hier geldt voor: wie denk ik wel niet wie ik ben! Dat ik meen te weten hoe het zit? Nee hoor. Ik wacht wel af.

4 gedachten over “Religie-trilogie deel 1

Voeg uw reactie toe

 1. Ik ben opgegroeid in een strenge tak van de Ned Herv kerk …………. weet nog goed dat de dominee op de lagere school vertelde dat “die katholieke” wel dachten dat ze het goed deden, maar dat die zich zelf voor de gek hielden, want “onze” manier van geloven wat de enige goede manier ………….. En toen begon ik te twijfelen als kind, want stel dat de katholieken het goed deden en wij naar de hel zouden gaan ……….. het heeft mijn jeugd erg beinvloed, kan ik wel zeggen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oefff, dat lijkt me heftig Minoes! Dat is wat ze toen inderdaad her en der verkondigden. Het kan toch niet zo zijn dat onze lieve Heer het zo bedoeld heeft, dat slechts alleen de mensen van die ene kerk het Koninkrijk Gods beërven! Dat is zo zot! Jammer, dat het destijds bij velen zo werd opgelegd. Het maakte de mensen lamgeslagen, en het had mijns inziens een destructieve werking. Het geloof gaat volgens mij veel meer over respect en naastenliefde.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben het met je eens. Er bestaan meerdere waarheden. De ene is dan niet noodzakelijk beter dan de andere, hoewel de meeste mensen wel een voorkeur hebben…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: